najlepsze włoskie jedzenie w Krakowie

Kraków- nie tylko budowlane zabytki, jednak też przepyszna kuchnia
Kraków to na pewno jedno z najpiękniejszych i w największym stopniu dostatnich w tradycję krajowych miast – nie da się kłócić z tym stwierdzeniem. Mimo to stolica Małopolski to nie wyłącznie Wawel oraz śliczne zabytki – to też sztuka kulinarna oraz lokalne dania i produkty, z których słynie Kraków. Wielu podróżników zdaje się nie pamiętać o gastronomicznym dziedzictwie tego miasta, a szkoda, bo krakowscy kucharze mają się czym pochwalić, szczególnie, kiedy chodzi o dania i lokalne produkty.

polecana restauracja w Krakowie

   

Regionalne produkty Krakowa
Nie byłoby kuchni bez doborowych artykułów. Kraków słynie przede wszystkim z zdumiewającego nabiału: ser gazdowski-gołka (pucok, kara), bundz (bunc), redykołka, bryndza podhalańska. Dużym powodzeniem cieszy się także masło rzuchowskie, sądecki miód spadziowy czy sól wielicka. Te artykuły nieraz tworzą podstawy lokalnych dań kuchni Krakowskiej.

Sztuka kulinarna Krakowa – miejscowe dania i potrawy
Chociaż kuchni Krakowa obfituje w ogrom wybornych regionalnych składników – turyści zwykle wypatrują gotowych dań, które za pomocą przeżyć kubków smakowych zaprezentują tradycję kucharską stolicy Małopolski. I tu Kraków nie ma powodów do wstydu. Smakosze dań mięsnych są w stanie pokusić się o posmakowanie takich dań, jak jagnięcina podhalańska, tuszka gęsi zatorskiej czy jagnięcina jurajska z owcy olkuskiej. Dania rybne to tudzież karp w zalewie octowej bądź też karp zatorski wędzony. Miłośnicy zup powinni skosztować żurek po krakowsku lub też barszcz czerwony krakowski.
Jednak to, z czego w największym stopniu słynie Kraków w Polsce i na całym świecie to nie danie główne, zupa lub przystawka – to frykas, jaki można traktować jako deserowy specjał. Mowa naturalnie o Obwarzanku Krakowskim. Jego wygląd przypomina pierścień o kształcie koła. Wyróżniają go również charakterystyczne sploty, jakie wyglądem przypominają warkocz. Oryginalne obwarzanki muszą posiadać średnicę między 12 a 17 centymetrów oraz ważyć do 120 gramów. Najczęściej obwarzanki dekorowane są solą, sezamem, makiem lub też kompozycją suszonych ziół.
Mniej legendarnym, chociaż także uznawanym za regionalny przysmak Krakowa jest chleb prądnicki. Jest to ciemne pieczywo, wypiekane na bazie zakwasu żytniego. Pokrywa chleba zaciemniona jest otrębami żytnimi – chleb ten wolno rozpoznać także po charakterystycznych pęknięciach oraz grubej skórce (grubość od 4 do nawet 6 centymetrów).

http://mshg.pl/kim-jestesmy/nasza-historia/   
Jak widać, Kraków stoi nie jedynie Wawelem oraz Sukiennicami – to też raj dla smakoszy, którzy szukają oryginalnych, lokalnych regionalnych kuchni i towarów, za pomocą jakich mogą o wiele porządniej zapoznać Kraków oraz jego okolice.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *